iklan

Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 part 2

Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 part 1

Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 part 2


Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 no 27 - 30

In West Java there is a special place for animal called Ujung Kulon. Among the animals in Ujung Kulon are the big rhinos which people sometimes call “ Badak Jawa” . Other people call the one-horn rhinos from Java. This kind of rhino is rare in Indonesia as well as in the world.

Lets take a look at one of them. It is about 3.5 meters long and weighs about 3.500 kilograms. Thick pieces of very hard skin cover its body. It has a short neck, which is why it is difficult for a rhino to turn its head to either side. It therefore has to turn its whole body. A rhino has very small eyes and does not see very well. Instead, its hearing and sense of smell are good. It has a short, hard horn above its nose which it use as a weapon.

27. why is the rhino In Ujung Kulon unlike any other rhinos ? because….
a. its hearing is good.
b. it lives in West Java
c. It has small eyes
d. It has only one horn.

28. what does the second paragraph tell us about ?
a. Rhino’s body
b. Rhino’s Description
c. Rhino’s life
d. Rhino’s sense

29. instead, its hearing and sense of smell are good. The underlined word means. …..
a. On the contrary
b. Although
c. Though
d. Than

30. The statement below is correct, except ?
a. The small rhinos which people sometimes call “ Badak jawa”
b. A rhino has very small eyes and does not see very well
c. It has a tall hard horn above its nose.
d. This kind of rhino is full in Indonesia as well as In the world.

Kata kata sulit dalam bacaan


Among = diantara
Rhinos = badak
One – horn = bercula satu
Rare = jarang
About = kira kira
Long = panjang
Weighs = berat
Thick = tebal
Cover = membungkus
Neck = leher
Turn = membalikkan
Whole = seluruh
Nose = hidung
Weapon = senjata

27. Jawaban D

Pembahasan.kata Unlike = tidak seperti atau berbeda, dalam paragraph pertama kata ini disebutkan bahwa “ this kind of rhino is rare in Indonesia as well as in the world” yang berarti jenis badakini jarang diindonesia dan di dunia, sehingga jawaban mengapa badak di Ujung Kulon jarang di Indonesia ini karena memilik cula satu

28. jawaban A

Pembahasan. dalam paragraph ke dua disebutkan bentuk bentuk fisik dari Badak, sehingga pilihan yang sesuai dengan kalimat ini adalah A, untuk pilihan B Rhino’s description terlalu luas karena hanya disebutkan bentuk fisik dari badak

29. jawaban A

Pembahasan Instead mempunyai arti yang sama dengan on the contrary yang artinya sedangkan

30. Jawaban A/ D

Pembahasan. mari kita selidiki satu persatu pilihan tersebut

Pilihan A. The small rhinos which people sometimes call “ Badak Jawa” tidak sesuai dengan “Among the animals in Ujung Kulon are the big rhinos which people sometimes call “ Badak Jawa” ( paragraph pertama kalimat ke dua)

Pilihan B. “A rhino has very small eyes and does not see very well” sesuai dengan “ A rhino has very small eyes and does not see very well” kalimat pada paragraph ke dua

Pilihan C. “ It has a tall hard horn above its nose” sama dengan kalimat terakhir pada paragraph ke dua “ it has a short, hard horn above its nose which it use as a weapon”

Pilihan D. This kind of Rhino is full in Indonesia as well as in the world yang berbeda dengan kalimat terakhir pada pragraph pertama “ This kind of rhino is rare in Indonesia as well as in the world “


Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 no 31 - 34

Last week Yusuf and Yens, exchange students who just arrived from Australia, went to the country. They went to visit Yusu’s grandfather who lives in a small village at the foot of Marabou Mountain. They had a short conversation in the back yard just after breakfast. “Does your grandpa live alone ?” aksed Yens. “ Yes, he does. He is all right. His neighbors often help him. People in the country help one another, you know,” answered Yusuf. “ No wonder he finds no problem living alone.” “look at the ducks. They look happy, “ said Yens. “ Yes, grandpa keeps them for their eggs.” “she doesn’t have to buy eggs?” Yens said. “ No, he doesn’t”, Yusus answered. Then the two boys went to see the beautiful scenery around the countryside by bike.

31. When did the conversation happen ?
a. At day
b. At night
c. in the morning
d. In the afternoon

32. What does the text tell about ?
a. Living in Australia
b. Living In the village
c. Keeping the ducks
d. Marabou mountain

33. People in the country help one another. The underlined phrase means. …
a. citizens.
b. villagers
c. society
d. country people

34. then the two boys went to see the beautiful scenery around the countryside by bike. The underlined word is mean. . .
a. Remote spot
b. Village
c. City
d. Country.

Kata kata sulit dalam bacaan


Exchange students = pertukaran pelajar
Village = pedesaan
Foot = lereng
Conversation = percakapan
Back yard = halaman belakang
Wonder = heran
Finds= menemukan
Living = hidup
Have to = harus
Scenery = pemandangan
Countryside = pedesaan

31. Jawaban C

Pembahasan. Kalimat tersebut menanyakan tentang kapan percakapan tersebut terjadi, dalam kalimat terakhir pada paragraph pertama terdapat kalimat “ they had a short conversation in the back yard just after breakfast” yang berarti bahwa mereka bercakap – cakap dihalaman belakang setalah sarapan, berarti secara tidak langsung menjelaskan kalau percakapan tersebut terjadi di pagi hari.

32. Jawaban B

Pembahasan. percakapan tersebut terjadi di sebuah desa, dan menjelaskan tentang kehidupan desa pada seoran nenek.

33. Jawaban B

Pembahasan. kata tersebut mengarah pada penduduk desa setempat yang saling membantu satu sama lain.

34. Jawaban B

Pembahasan. kata kata tersebut mengarah pada kehidupan desa dan merupakan bagian dari pedesaan


Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 no 35 - 39

Once, a rabbit wanted to cross a river but he could not swim. He had an idea. He saw a boss of crocodile swimming in the river. The rabbit asked the boss of crocodile, “ How many crocodiles are there in the river ?” the boss of crocodile answered, “ We are twenty here.” “ Where are they?” the rabbit asked for the second time. “ What is it for?” the boss of crocodile asked.

“All of you are good, nice, gentle and kind, so I want to make a line in order. Later I will know how kind you are,” said the rabbit. Then, the boss of the crocodile called all his friends and asked them to make a line in order from one side to the other side of the river. Just then, the rabbit started to count while jumping from one crocodile to another; one…. Two….. three…. Four…..until twenty, and finally, he thanked all crocodiles because he had crossed the river,

35. The story mainly tells us about ….
a. Twenty crocodiles
b. the boss of the crocodile
c. A rabbit and twenty crocodiles
d. A rabbit and the boss of crocodile.

36. what is the writer’s purpose of writing this kind of text ? to ….
a. Entertain the readers.
b. tell a story of rabbit.
c. Inform an event in the past.
d. Reporting conversation between the crocodile and the rabbit.

37. We know from the first paragraph that the rabbit actually wanted. …
a. To cross the river
b. to swim across the river.
c. to meet the boss of crocodile
d. to Know the number of crocodiles there.

38. “ all of you are good, nice, gentle and kind, so I want to make a line in order. Later I will know how kind you are,” ( paragraph 2) The word “you” is refers to ….
a. Rabbit
b. Crocodile
c. A group of crocodile
d. The leader of crocodile

39. “ all of you are good, nice, gentle, and kind . … “ ( Paragraph 2) The underlined word is synonymous with …..
A. Wild
B. Diligent
C. Cheerful
D. Easygoing

Kata kata yang dianggap sulit dari bacaan


Rabbit = kelinci
Cross = menyeberangi
Had = mempunyai
Saw = melihat
Swimming = berenang
River = sungai
Asked = menanyakan
What is it for ? = apa tujuannya / untuk apa
Gentle = tenang
Line in order = garis berurutan
Kind = ramah
Count = menghitung
Jumping = melompat

35. Jawaban D

Pembahasan. pada dasarnya cerita tersebut menceritakan tentang Si Kelinci dan bos Buaya, akan tetapi juga melibatkan beberapa anggota buaya yang lain.

36. Jawaban A

Pembahasan. jenis cerita diatas adalah Narrative atau fable fungsi dari teks ini adalah untuk menghibur para pembaca

37. Jawaban A

Pembahasan. pada kalimat pertama pada paragraph pertama sudah jelas disebutkan kalau si Kelinci ingin menyeberangi sungai, hal tersebut dapat dilihat dari kalimat “ a rabbit wanted to cross a river but he could not swim “ yang artinya seekor kelinci ingin menyeberangi sungai akan tetapi dia tidak dapat berenang”

38. Jawaban B

Pembahasan. kata You adalah berarti kamu atau orang kedua, dalam kalimat tersebut terdapat dialog antara crocodile dan rabbit, dan dalam kalimat tersebut adalah kata yang diucapkan oleh Rabbit sehingga kata you menunjuk pada Crocodile

39. jawaban C

Pembahasan. Kata Gentle paling pas adalah easy going , easy going= relax , diligent = rajin, wild = buas, cheerful = rajin


Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 no 40 - 42

There are two types of banks. They are central and commercial banks. There is only a central bank in each country. In our country the central bank is Bank Indonesia. It doesn’t give loans to every person and doesn’t receive the saving. But it gives the loans to the commercial banks and the financial institutions.

What about the commercial banks ? they are kinds of banks which give loans to every person who wants to borrow money from a bank and it receives the person’s saving. People who want to get loans from the bank must have valuable things for the securities.

40. Can every person borrow some money from central bank ?
a. Yes, he can
b. yes, he could
c. no, He cannot
d. No, He could not

41. People must have valuable things for the securities if they want to …. In commercial bank
a. Borrow money
b. Save their money
c. Deposit their money
d. Get interest of their saving

42. “ are kinds of banks which give loans to every person ….. “ ( Paragraph 2 )the underlined words has the closest meaning with …
a. Pay
b. Borrow
c. Take
d. Central

Kata – kata yang dianggap sulit dari bacaan


Types = jenis
Central = pusat
Commercial = komersial
Give = memberikan
Loan = pinjaman
Receive = menerima
Financial = keuangan
Institution = lembaga
Kinds = jenis
Borrow = meminjam
Valuable = berharga
Securities = jaminan

40. Jawaban C

Pembahasan. pertanyaan tersebut berarti dapatkah setiap orang meminjam uang dari bank pusat , dan jawabannya adalah tidak, hal ini dapat dibuktikan dari kalimat “ In our Country the central bank is Bank Indonesia. It doesn’t give loans to every person and doesn’t receive the saving” dan pertanyaan tersebut diawali oleh modal Can sehingga jawabannya harus menggunakan Can, dan yang paling benar adalah C

41. jawaban A

Pembahasan. get loans = mendapatkan pinjaman = borrow = meminjam, pada kalimat, They are kinds of banks which give loans to every person who wants to borrow money from a bank and it receive the person’s saving.

42. Jawaban B

Loans = meminjam, pay = membayar, take = mengambil , central = pusat


Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 no 43 - 44

Once upon a time there was a king. He wished to marry Dewi Sekartaji. She was the …. ( 43) … of Panji Asmoro Bangun. The king kidnapped her. Fortunately, the god Narada saved her into a golden snail. The god told the snail to drift along the river …. (44) …. Find her husband, Panji Asmoro Bangun.

43.
A. Son
b. Husband
c. Sister
d. Wife

44.
a. SO
b. In order to
c. That
d. Although

Kata kata yang dianggap sulit dari bacaan


Wished = berharap
Marry = menikah
Kidnapped = mencuri
Fortunately = beruntungnya
Saved = menyelamatkan
Turned into = merubah
Snail = keong
Drift along = berjalan
Find = menemukan

43. Jawaban D

Pembahasan. Son = anak, Husband = suami, sister = saudara perempuan, wife = istri, Dewi sekartaji adalah istri dari Panji Asmoro bangun, lihat kalimat terakhir “ ….. find her husband.” Sehingga pilihannya adalah D

44. jawaban B

Pembahasan. in order to = agar / supaya, sehingga kata ini paling cocok untuk melengkapi


Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 no 45 - 48

TO DIAL CALL

Lift the hand set and listen for the dial tone …. (45) … you make a call. When you dial, use either a dial or press – button telephone. ….(46)…. Pause too long between digits. When using a dial make sure that you rotate it firmly round to the stop and let its return by …. ( 47) …. When pressing buttons, make sure that each button …. ( 48) … in turn to its full extent. Be careful to press one button at a time. Press the button at a steady rate.

45.
A. After
B. Before
c. While
d. When

46.
a. Not
b. Don’t
c. Not to
d. Doesn’t

47.
a. Itself
b. himself
c. Herself
d. Themselves

48.
a. depress
b. depressing
c. depressed
d. to depress

Kata kata sulit dari bacaan


Lift = angkat
Dial tone = nada panggilan
Rotate = memutar
Firmly = tidak dilepas
Careful = hati hati
Steady = tidak bergerak

45. Jawaban B

46. Jawaban B Pembahasan. kata larangan menggunakan Don’ t …

47. Jawaban A Pembahasan. kata ganti yang cocok untuk mengganti adalah Itself sebagai ganti dari kata benda

48. Jawaban C Pembahasan, sebagai pengganti dari kata sifat menggunakan akhiran “ed” past participle


Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 no 49 - 50

49. arrange the following words into a correct sentence

OUR ( 1 ) – OF (2) – COUNTRY ( 3) – KEEP ( 4) – THE – ( 5 ) – CLEANLINESS ( 6)
A. 4 – 2 – 1 – 3 – 5 – 6
B. 4 – 5 – 6 – 2 – 1 – 3
C. 4 – 6 – 2 – 1 – 4 – 3
D. 4 – 5 – 3 – 2 – 1 – 6

50. Arrange the following sentences into a meaningful passage
1. Cutting the cloth according to the pattern
2. Making the good pattern based on the measurement
3. Sewing the cloth neatly
4. Place the pattern on the cloth and draw with tailor’s chalk
5. Taking the needed measurement
6. Choosing the suitable cloth

a. 6 – 2 – 5 – 1 – 4 – 3
b. 6 – 5 – 2 – 4 – 1 – 3
c. 6 – 4 – 2 – 1 – 5 – 3
d. 6 – 1 – 5 – 2 – 4 – 3

49. Jawaban B

Pembahasan. untuk mengurutkan kalimat ini maka harus dicari kata kata tertentu dan mengandung arti, diantara kata kata tersebut kalau diurutkan akan berarti sesuai dengan grammar adalah B

50. Jawaban B

Pembahasan. Pada soal ini adalah mengurutkan sebuah kalimat sehingga menjadi paragraph yang baik, dan pola yang paling tepat adalah pilihan B

0 Response to "Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014/2015 part 2 "

Post a Comment

iklan