iklan

Soal dan Pembahasan UN bahasa Inggris SMP tahun 2013 part 2

Soal dan Pembahasan UN bahasa Inggris SMP tahun 2013 part 1

Soal dan Pembahasan UN bahasa Inggris SMP tahun 2013 part 2


Albert Einstein is a famous scientist . when he was a boy he was not smart, he even failed in his study. When his teacher gave him some works or asked him about the lesson, he could not do the task or answer questions. His friends were used to insult him with the calling “ stupid boy”. It happened in the school. He was really upset when he was expelled from school and spent most of his day reading in his bedroom. After that he returned to school and stood out as the smartest among other students. People was amazed at his finding,the theory of quantum of speed ( E=Mc2) , and his success in creating a very explosive bomb that called atomic bomb. Nevertheless he regretted it, because it killed many lives when dropped in Nagasaki and HiroshimaJapan in 1945.eventhough the same weapon also made them surrender and end the World War II.

27. Why did Albert keep himself in his room one day ?

a. He was unhappy
b. He had nothing to do
c. He liked reading books
d. He wanted to be clever

28. From the text, we know that Albert EInstein …

a. Loved going out with friends.
b. Had never finished his education
c. Did not have many friends at school
d. Worked for the Japan in World War

29. What is the main idea of the first paragraph ?

a. Albert have been smart since he was a boy
b. Albert had never failed in his study at school
c. Albert ‘s teachers got angry with him.
d. Albert Einstein used to be a stupid boy

30. “ His friends were used to insult him … “ ( Paragraph 1 ) the word “ insult” in the sentence is synonymous to ….

a. Praise
b. Looked down
c. Please
d. Looked up

Kata kata sulit dari bacaan
Famous = terkenal
Scientist = ilmuan
Failed = gagal
Gave = memberikan
Used to = terbiasa
Insult = menghina
Upset = kecewa
Expelled = mengeluarkan “ passive = was expelled = dikeluarkan”
Spent = menghabiskan
Returned = kembali
Amazed = dikejutkan
Finding = penemuan
Explosive = meledak
Regretted = merusak /menyesal
Dropped = dijatuhkan
Weapon = senjata
Surrender = menyerah

27. Jawaban D

Pembahasan. perhatikan pada paragraph dua kalimat pertama. “ He was really upset when he was expelled from school and spent most his day reading in his bedroom. After that he returned to school and stood out as the smartest among other students” yang artinya dia sangat kecewa ketika dia dikeluarkan dari sekolahan dan menghabiskan sebagian besar hari harinya membaca id kamarnya.kemudian dia kembali ke sekolah dan menjadi yang terpintar di kelasnya” sehingga secara tidak langsung menjelaskan kalau dia dikamar karena ingin pandai dengan membaca.

28. Jawaban C

Pembahasan. jawaban yang paling sesuai adalah pilihan C “ Albert Einstein did not have many friends at school” karena teman temannya menghina dia karena dia bodoh

29. Jawaban D

Pembahasan. paragraph pertama menjelaskan tentang Albert Einstein yang dulunya adalah siswa bodoh

30. Jawaban B
Insult = menghina = look down
Praise = memuji
Please = berterima kasih
Looked up = melihat


Lady White and Lady yellow

Once there were two chrysanthemums growing side by side in a field, one white, one yellow. One a gardener came and offered to take the yellow flower to his home and make her far more beautiful. The yellow flower jumped at this chance and waved to her sister as she was carried away in the gentle hands of the gardener. Day by day, the yellow flower petals grew long and soft and she looked perfect.

One day a man came saying he was looking for a flower to put on the lord’s crest. The gardener showed the man his best flower,the yellow chrysanthemum. But the man shook is head and said that the flower had too much style and that he wanted something simpler. The yellow flower was disappointed but tried not to dwell on it.

The man crossed the field of the white chrysanthemum. He came up to her and said, “How would you like to be the object on my lord’s crest. We would make sure you have a very nice life”. Soon she was planted in a small planter by herself on a windowsill in the lord’s mansion. The lord and his family agreed it was perfect for their crest. So artisans came and painted the flower on all of the family’s belongings.

As for the yellow chrysanthemum, her luxury was short lived. One day she felt a terrible feeling coming through her leaves and then she fell over and lay on the ground. The white flower was carefully conserved. The gardener were careful not to disrupt her simple beauty for he knew that the family had chosen her instead of the fancy yellow one, which was now dead in the gardener’s garden.

31. The man preferred the white chrysanthemum to the yellow chrysanthemum because. …

a. He wanted to give it to his lord.
b. The white flower had too much style
c. He liked the color of the flower
d. The white flower had simple beauty

32. What is the third paragraph about ?

a. The reason why the white chrysanthemum is put on their crest
b. The reason why the man choose the white chrysanthemum.
c. What the Lord’s family did to the white chrysanthemum.
d. What the man promised to the white chrysanthemum.

33. How did the yellow flower feel when the gardener took her home ?

a. She felt gloomy
b. She was very pleased
c. She felt envy to her sister
d. She took a pity on her sister

34. What is the moral message of the story ?

a. Simplicity leads to a good thing
b. Misery makes everything better
c. Simplicity leads to a misery
d. Misery leads to suffering

Kata kata sulit dari bacaan
Growing = tumbuh
Side by side = bersampingan
Field = ladang
Gardener = tukan kebun
Offered = menawarkan
Chance = kesempatan
Crest = mahkota
Simpler = lebih sederhana
Disapponted = kecewa
Dwell = mengeluh
Conserved = dirawat

31. Jawaban D

Pembahasan. laki laki ini lebih memilih bunga berwarna putih karena lebih sederhana seperti pada kalimat “ but the man shook his head and said that the flower had too much style and that he wanted something simpler” paragraph kedua sehingga pilihannya adalah D

32. Jawaban D

Pembahasan. inti dari paragraph tiga adalah janji laki laki terhadap bunga putih sehiingga pilihan paling tepat adalah D

33. Jawaban B

Pembahasan. ketika petani tersebut membawa bunga kuning dia merasa sangat senang “ .... the yellow flower jumped at this chance and waved to her sister as she was caried away in the gentle hands of the gardener” yang artinya bunga kuning mengambil kesempatan ini dan berpisahan dengan saudarinya ketika dia dibawa dia merasa sangat senagn dalam tangan si petani.

34. Jawaban A

Pembahasan. inti dari cerita diatas adalah kesederhanaan menghasilkan hasil yang memuaskan, simplicity leads to a good thing= kesederhanaan membawa hal yang bagus, Misery makes everything better = kesedihan membuat segala sesuatu menjadi baik, simplicity leads to misery = kesederhanaan menuntun ke kesedihan Misery leads to suffering = kesedian menuntun ke penderitaan


In the days when an ice cream sundae cost less, a 10 years old boy entered a hotel coffee shop and sat at a table. A waitress put a glass of water in front of him. “ How much is an ice cream sundae?” “ 50 cents,” replied the waitress. The little boy pulled his hand out of his pocket and studied a number of coins in it. “ How much is a dish of plain ice cream?” he inquired. Some people were now waiting for a table and the waitress was a bit impatient. “ 35 cent,” she said bruswuely. The little boy again counted the coins. “ I will have the plain ice cream,” he said. The waitress brought the ice cream, put the bill on the table and walked away. The boy ate it, paid the cashier and departed. When the waitress returned, she began wiping down the table and then swallowed hard at what she saw. There, placed neatly beside the empty dish, were 15 cents – her tip.

35. What did the boy do after knowing he had less money ?

a. He wiped down the table
b. He swallowed hard
c. He walked away
d. He bought a dish of plain ice cream.

36. What is the first paragraph about ?

a. The waitress’ underestimation of the boy.
b. The waitress’ appreciation of the boy
c. The price of ice cream sundae
d. The hotel coffee shop’s ice cream sundae.

37. What is the moral message of the story ?

a. When there is a will there is a way
b. Don’t judge the book by its cover
c. Every cloud has a silver lining
d. Simplicity is the best policy

38. “the boy ate it….” ( Paragraph 3 ) The underlined word refers to ….
a. Ice cream
b. Empty dish
c. The bill
d. The table

Kata kata sulit dalam bacaan
Cost = berharga
Less = sedikit
Entered = memasuki
Sat = duduk
Waitress =penjaga
In front of = didepan
Replied = jawab
Pull out = menarik
Inquired = menanyakan
Impatient = tidak sabar
Brusquely = kata keras menggerutu
Bill = daftar ongkos
Walked away = pergi
Departed = pergi
Wiping down = mengepel
Swallowed = terekejut

35. Jawaban D

Pembahasan. setelah si Laki laki atau pembeli mengetahui jumlah uangnya pas, dia membeli eskrim yang lebih murah yaitu plain ice cream. Kemudian sisanya digunakan untuk Tip. Sehingga pilihan paling tepat adalah D

36. Jawaban C

Pembahasan. pada paragraph pertama intinya jumlah harga dari ice cream sundai,

37. Jawaban B

Pembahasan. intinya cerita diatas adalah menceritakan tentang tindakan pembeli yang memberikan tip untuk pelayan restaurant, walaupun pembeli tersebut membeli harga yang lebih murah akan tetapi dia menyisakan uang sisa dari pembelian eskrim yang lebih malah sebagai tipnya, walaupun pertama tama pembeli tersebut diremehkan akan tetapi dia tetap membeli tip jadi pesan moral adalah pilihan B. When there is a will there is a way = dimana ada keinginan pasti ada jalan. Don’t judge the book by its cover = jangan lihat orang dari penampilanluar, Every cloud has a silver lining = segala kesusahan pasti ada akhirnya, simplicity is the best policy = kesederhanaan adalah segalanya

38. Jawaban A

Pembahasan. sudah jelas yang dapat dimakan adalah Ice cream. Sehingga plihannnya ada satu kemungkinan adalah A


Gardenia plants are popular for the strong sweet scent of their flowers. Gardenia is the national flower in Pakistan. In Japan and China, the flower is called Kuchinashi ( Japanese) and Zhi Zi ( Chinese)

Gardenia plants are evergreen shrubs. Their small trees can grow to 1 – 5 meters tall. The leaves are 5 – 50 centimeters broad, dark green and glossy with a leathery texture. The flowers are in small groups, white, or pale yellow, with 5 – 12 lobes ( petals) from 5 – 12 centimeters diameter. They usually bloom in mid- spring to mid summer. Many species have strong aroma.

The cultivate gardenia as a house plant is not easy. This species can be difficult to grow because it originated in warm tropical areas. It demands high humidity and bright ( not direct) light to thrive. It flourishes in acidic soil with good drainage and thrives on 20 – 30 C during the day and 15 – 16 C in the evening. Potting soils developed specifically for gardenias are available. It grows no larger than 18 inches in height and width when grown indoor. In climates where it can be grown outdoors, it can reach the height of 6 feet. If water hits the flowers, they will turn brown.

39. How tall is a gardenia tree ?

a. 3 – 25 cm
b. 5 – 12 cm
c. 5 – 50 cm
d. 1 – 5 m

40. What is the main idea of the last paragraph ?

a. It Is easy to plant a gardenia tree
b. A gardenia plant needs high humidity c
. It is not easy to plant gardenia as a house plant.
d. A good drainage is important for gardenia plant.

41. From the text we know that ….

a. People don’t like the strong scent of flower
b. Gardenia is widespread in Asia
c. The flower is easy to plant.
d. The flower is expensive

42. “ …. Because it originated in warm … “ ( paragraph 3, line 10 ) The underlined word refers to ….

a. The flower
b. The species
c. The soil
d. The leaf.

Kata kata sulit dari bacaan
Scent = aroma
Called = disebut
Evergreen = hijau terus
Grow = tumbuh
Tall = tinggi
Broad = lebar
Leathery = kulit
Pale = pucat
Bloom = bersemi
Cultivate = menyiapkan
Originated = asli
Demands = menuntut
Humidity = kelembaban
Light = cahaya
Thrive = tumbuh dengan bagus
Drainage = pengairan
Indoor = dalam ruangan
Height = tinggi
Turn = berubah

39. Jawaban D

Pembahasan. Gardenia dapat tumbuh sampai 1 – 5 M,hal ini dapat dilihat pada kalimat ke dua pada paragraph kedua “ their small trees can grow to 1 – 5 meters tall “

40. Jawaban C

Pembahasan. ide pokok pada paragraph terakhir adalah tentang sulitnya menanam Gardenia,sehingga pilihan jawabannya adalah C

41. Jawaban B

Pembahasan. lihat pada paragraph pertama, Dimana ternyata Gardenia berada di negara kawasan ASIA

42. Jawaban B

Pembahasan. kata it sebagai pengganti the species,


Last weekend, my friends and I went camping. We ….. ( 43) …. The camping ground after we walked for about one and a half hours. We built the tents next to a small river. It was getting darker and colder, so we made a …( 44) … the next day, we spent our time observing plantation and insects during the day. At night, we sang, danced, read poetry, played magic tricks …. ( 45 ) ….

43.
A. searched
B. reached
C. met
D. examined

44.
a. Tent
b. Camp
c. Firework
d. Fire

45.
a. Greatly
b. Happily
c. Friendly
d. Nicely

Kata kata sulit dari bacaan
Went = pergi
camping ground = wilayah kamping
walked = berjalan
built = membangun
tents = tenda
next = bersebelahan
spent = menghabiskan
observing = mengamati
magic tricks = sulapan.

43. Jawaban B

Pembahasan Searched =mencari, Reached = sampai,met = bertemu, Examined = memeriksa . sehingga “ Kami sampai di wilayah perkemahan setelah berjalan selama kira kira satu setengah jam”

44. Jawaban D

Pembahasan. tent = tenda, camp = kamping, firework = kembang api, fire = api, sehingga “ kami membangun tenda di sebelah sungai kecil. Setelah semakin gelap dan dingin,sehingga kami membuat api”

45. Jawaban A

Pembahasan. greatly =dengan besar, happily = dengan senang, friendly = dengan berteman, nicely = dengan baik.


Mrs. Ratulin is a very healthy ….(46)…. She exercises everyday and eats …. ( 47) …. Food. First thing she does in the morning is jogging around the neighbourhood jogging track. Then she takes a break for about 15 minutes……( 48) she takes a deep breath and drinks lots of water.

46.
a. Girl
b. Aunt
c. Mother
d. Woman

47.
a. Raw
b. Fresh
c. Canned
d. Healthy

48.
a. Surely
b. Finally
c. Actually
d. Surprisingly

Kata kata sulit dari bacaan
Healthy =sehat
Exercises = berolahraga
Neighbourhood = lingkungan sekitar
Jogging track = trak balapan
Takes a break = istirahat

46. Jawaban D

Pembahasan. ada kata Mrs Ratulin,yang berarti dia adalah perempuan secara umum

47. Jawaban D

Pembahasan. Healthy food = makanan sehat,raw food = makanan mentah, canned food = makaan kalengan, fresh food = makanan segar

48. Jawaban B


49. Arrange the sentences bellow to correct paragraph
1. We left our house at about 5 o’clock in the morning. We took a taxi to the railway station
2. Finally our train came. All of us rushed to get on the train
3. Last lebaran, my family and I went hometown. we decided to take a train because it is more comfortable
4. It took about 5 to 7 hours to get to our hometown. We enjoyed our journey
5. We took the carriage no 3 according to our tickets
6. But without any prior information, our train was late for about fifteen minutes, so we had to wait a bit longer
7. After finding our seats we could sit comfortably
8. We arrived at the station at six. Our train would leave at 6.40

a. 3 – 8 – 6 – 4 – 5 – 1 – 2 – 7
b. 3 – 4 – 5 – 8 – 1 – 2 – 6 – 7
c. 3 – 1 – 8 – 6 – 2 – 5 – 7 – 4
d. 3 – 5 – 4 – 2 – 7 – 8 – 1 - 6

Kata kata sulit dalam bacaan
Left = meninggalkan
Took = naik
Railway station = stasiun kereta
Came = datang
Rushed = bercepat cepat
Hometown = kampung halaman
Comfortable = nyaman
Carriage= no kursi
Prior = jelas
Late = terlambat
Arrived = sampai

49. Jawaban C

50. Arrange these sentences into a good paragraph
1. On the first day, the tour guide told them to check their travel documents
2. Mr. and mrs. Kevin were on a tour to Indonesia
3. They were travelling on a guided tour.
4. Such as their passports,and visas
5. He told them to keep those safely
6. Sometimes, they stopped at a famous hotel for the night
7. The tour guide was an Indonesian
8. The tour guide explained about interesting and historical places to them.

a. 2 – 3 – 7 – 1 – 4 – 5 – 6 – 8
b. 2 – 3 – 7 – 1 – 4 – 5 – 8 – 6
c. 2 – 3 – 5 – 4 – 1 – 6 – 8 – 7
d. 2 – 7 – 1 – 4 – 5 – 8 – 6 – 3 50.Jawaban A

0 Response to "Soal dan Pembahasan UN bahasa Inggris SMP tahun 2013 part 2"

Post a Comment

iklan