iklan

Soal dan pembahasan UN Bahasa Inggris SMK 2010 part 3

Soal dan pembahasan Ujian Nasional (UN) Bahasa Inggris SMK 2010
Soal dan pembahasan UN Bahasa Inggris SMK 2010 part 1
Soal dan pembahasan UN Bahasa Inggris SMK 2010 part 2
Soal dan pembahasan UN Bahasa Inggris SMK 2010 part 3

WienBach Stationery Ltd
27Jl. Kayu Manis, Jakarta 13210 (021)4721454
March 16, 2010



Ms. Denia
Hope Ltd
18 Jl. Tarumanegara 45
Pontianak
Kalimantan 22543
Dear Ms. Denia

Thank you for ordering 20 cases of premium paper from WienBach Stationery Ltd. Your order has been shipped and should reach you within the next five business days.

Find your enclosed total bill for the above order amounting to Rp. 5.000.000 and the check for Rp.500.000 is your refund. Because you paid in advance, we are giving you a 10 percent cash discount and we are paying for the shipping and handling, also

WienBach Stationery Ltd is pleased to add you to its list of customers. We look forward to your next order.

Sincerely,
Karina
Customer Service

36. Where is the order delivered to ?

a. Jakarta
b. Pontianak
c. Wienbach warehouse
d. Wienbach Stationery Ltd.

37. Paragraph two tells about ….

a. The half price of the total order
b. shipping and handling fees of the products.
c. the rebate of the total payment
d. the percentage of billing payment.

38. “ … pleased to add you to its list of customers.” ( paragraph 3 sentence 1) the underlined word refers to ….

a. paper corporation
b. shipping company
c. Hope Ltd
d. Wienbach Stationery Ltd.


Kata kata yang dianggap sulit dari bacaan

Ordering = memesan
Shipped = dikirim
Reach = sampai
Enclosed = lampiran
Bill = harga
Amounting = jumlah
Refund = uang kembalian
Advance = pembayaran dimuka
Handling = pengepakan
Look forward = menantikan

36. Jawaban B

Pembahasan. dalam surat tersebut surat dikirim oleh WienBach Stationery Ltd yang berlokasi di Jakartar, dan surat tersebut diterima oleh MS Denia di pontianak dalam soal terdapat pertanyaan berbentuk passive yaitu “ Where is the order delivered to ?” yang artinya dimana surat tersebtu dikirim. Sehingga jawabannya adalah pilihan B.

37. Jawaban D

Pembahasan. pada paragraph 2 secara keseluruhan menjelaskan tentang pembayaran sehingga yang paling cocok adalah Pilihan D

38. Jawaban D

Pembahasan.kata “its” adalah pengganti kata benda sehingga kita cari kata benda yang paling dekat dengan kata tersebut sehingga jawaban yang paling cocok adalah “Wienbach Stationery Ltd”



Indonesia : Facts and Figures

( 2006 – 2009) Electricity from thermal sources 86,93 percent ( 2001 estimate)
Electricity from hydroelectric sources 10,52 percent (2001 estimate)
Electricity from nuclear sources 0 percent (2001 estimate)
Electricity from geothermal, solar, and wind sources 2.55 percent ( 2001 estimate)
Number of radios per 1000 people 155 ( 1997)
Number of telephones per 1000 people 35 ( 2001)
Number of televisions per 1000 people 145 ( 2000 estimate)
Number of Internet hosts per 10.000 people 2.2 ( 2001)
Daily newspaper circulation per 1000 people 145 ( 2000 estimate)
Number of motor vehicles per 1000 people 25 ( 1998)
Paved road as a share of total roads 46 percent ( 1999)

39. What is the table about ?

a. The usage of hydro and geothermal for electric energy
b. The expense of energy for 1000 people during 3 years.
c. The consumption of energy, communication, and transportation
d. the need of electronic devices and natural resources for 1000 people

40. The energy not being used is from ….

A. wind sources
b. Electricity sources
c. nuclear sources
d. thermal sources

41. “ electricity from geothermal, solar, and wind sources”. The underlined word is close in meaning to with …..

a. sun
b. moon
c. kerosene
d. gasoline


Kata Kata yang dianggap sulit dari bacaan
Electricity = listrik
Sources = sumber
Thermal = panas
Geothermal = panas bumi
Solar = matahari
Wind = angin
Circulation = peredaran
Vehicles = kendaraan
Paved = aspal

39. Jawaban D

Pembahasan. Secara umum table tersebut menjelaskan tentang sumber energi ( electricity sources) dan konsumsi energi ( Number of....)dari tahun 2006 – 2007 sehingga jawaban yang paling cocok adalah D.

40. Jawaban C

Pembahasan.pertanyaan tersebut “ The energy not being used is from .....” yang artinya adalah energy yang tidak digunakan adalah, melihat table Electricity from nuclear sources berjumlah 0 % sehingga jawabannya adlah C.

41. Jawaban A

Pembahasan, Solar adalah Sun, sumber dari cahaya matahari.


Actor, director, producer, born on January 3, 1956, in Peekskill, New York, Mel Gibson spent the remainder of his childhood in Sydney, where he attended an all-boys Catholic high school. After Gibson’s high school graduation, he considered becoming a chef or journalist. However, when his sister submitted an application on his behalf on The National Institute of Dramatic Art in Sydney, he decided to audition. Without any prior acting experience, he was accepted and enrolled in the drama school. While there, he made his stage debut in a production of Romeo and Juliet, and his screen debut in the low – budget film Summer City ( 1977). Upon his graduation that year, Gibson joined the Southern Australian Theater Company, where he appeared in the title roles of classical productions, such as Oedipus and Henry IV.

After conquering the stage, Gibson tried his hand at television, landing his first role on the Australian series the Survivals. In 1979, Gibson graduated to mainstream cinema with his role as a futuristic warrior in Mad Max, ad as mentally retarded man I love with Piper Laurie in Tim, for which he earned his first Australian Film Institute ( AFI) Award for Best Actor. Furthermore, Mad Max became the biggest commercial success of any Australian film, grossing over $100 million worldwide.

42. what is the text about ?

a. High school for actors
b. Southern Australian Theater.
c. Actors, directors, and producers.
d. Mel Gibson’s experience

43. What did Gibson do after graduating from Senior High School ?

a. Came for an audition
b. Became a chef or journalist
c. Tried his hand at television
d. Submitted an application

44. “ …. His stage debut” ( sentence 4 paragraph 2). The underlined word has a similar meaning to ….

a. Building
b. first career
c. company
d. film

Kata kata sulit dari bacaan.
Born = dilahirkan
Spent = menghabiskan
Remainder = sisa waktu
Attended = mengjhadiri
Considered = mempertimbangkan
Submitted = mengumpulkan
Behalf = representative ( perwakilan)
Prior = utama
Accepted = menerima
Enrolled = menjadi siswa
Debut =awal
Low – budget = berdana rendah
Joined = bergabung
Appeared = muncul
Conquering = menguasai
Role = peran
Retarded man = make development
Earned = mendapatkan
Grossing = keuntungan

42. Jawaban D

Pembahasan. pada bacaan diatas adalah menceritakan tentang Mel Gibson dari masa sekolah sampai film yang dibintanginya,sehingga jawaban yang paling cocok adalah D

43. Jawaban A

Pembahasan. Jawaban dalam kalimat ini terdapat pada paragraph 2, “he considered becoming a chef or journalist. However,when his sister submitted an application on his behalf on The National Instiitute of Dramatic Art in Sydney, he decided to audition” yang artinya “dia mempertimbangkan untuk menjadi seoran chef atau journalist, akan tetapi ketika kakaknya mengumpulkan laramran ke National Institute of Dramatic Art in Sydney,dia memutuskan untuk ikut audisi”.

44. Jawaban B

Pembahasan = Debut = awal = first career


Subscribe now and get up to 45 % off the newsstand price. Just follow three steps :

1. Tick the offer you prefer and add your details below.

a. I would like to get the Jakarta Globe at a special discount rate of Rp 468.000,00 for 3 moths, a saving of 30 % from the newsstand price.

b. I would like to get the Jakarta Globe at a special discount rate of Rp 1.404.000, 00 for 12 months, a saving of 45 % from the newsstand price.

2. Transfer the amount of the offer you want to Lippo Bank Gatot Subroto, account no 73838979, PT Jakarta Globe Media

3. Cut out and fax us the coupon provided at 622553258 together with the proof of the bank transfer.

PS: We also offer monthly subscription at a price or Rp 195.000,00 per month. If you prefer this option, please contact your local delivery agent to find out who your nearest agent is, call our customer service at the number above.

45. What is the information about ?

a. How to be a subscriber
b. How to send the Money
c. How to be a reader
d. How to fax the coupon

46. what is the third step if you want to be a subscriber ?

a. transfer the amount to the bank
b. Call customer care staff
c. Contact local delivery order agent.
d. Cut the coupon provided and fax it.

47. What should you do if you want to save 30 % from the newsstand price ?

a. Get the paper at special discount for six months.
b. Buy the paper at special discount for 12 months.
c. Transfer the amount for the offer to Lippo Bank.
d. Transfer the amount for the 3-month special discount.

Kata kata sulit yang ada pada bacaan


Subscribe = langganan
get up = dapatkan
Steps = langkah langkah
Tick = tebalkan
Prefer = lebih suka
Saving = simpan / hemat
Amount = sejumlah
Cut out = potong
Proof = dokumen / bukti pembayaran
Delivery = pengiriman

45. Jawaban A

Pembahasan. pada bacaan diatas adalah langkah langkah untuk menjadi pelanggan koran,terdapat beberapa pilihan discount sehingga jawaban yang paling benar adalah A

46. Jawaban D

Pembahasan. pada langkah ini adalah no 3, yang intinya sama dengan pilihan D

47. Jawaban D

Pembahasan. Hal ini dapat dilihat pada pilihan langkah yang pertama, “I would like to get the Jakarta Globe at a special discount rate of Rp 468.000,00 for 3 moths, a saving of 30 % from the newsstand price.” Yang artinya adalah saya akan mendaptkan discount rate 468.000 selama 3 bulan dan hemat 30 persen dari daftar harga” sehingga jawaban yang paling cocok adalah D


Toyota, a city in Japan, is on east central Honshu Island, in central Aichi Prefecture on the Yahagi River. Toyota is the headquarter of the Toyota Motor Corporation and is a major automobile manufacturing and assembly center. A classic company town, it has a planned layout for its sprawling assembly plants, office complexes, and housing developments for workers and their families. The city was formerly named Koromo, Meaning “ clothing” and prospered from the late 19th century until the 1930s as a center of the silk industry. Its development as an automobile manufacturing center began with the opening of the first assembly plant in 1937. The city’s name was changed to Toyota in 1959 after the second plant, Motomachi, was opened and the population began to grow rapidly. Population ( 2002): 342,835

48. What is the main idea of the text ?

a. The history of the Toyota City
b. The geopraphical aspects of the Toyota City
c. The production of the Toyota Motor Corporation
d. The families and workers of the Toyota Motor Corporation

49. What was the old name of the Toyota City ?

a. Yahagi
b. Honshu
c. Koromo
d. Motomachi

50. The “ their “ in the sentence “ it has a planned layout for its sprawling assembly plants,office complexes,and housing development for workers and their families” refers to ....

a. Workers
b. Headquarters
a. assembly plants
d. housing developments.

Kata – kata sulit dalam bacaan.
Headquarter = pusat
Assembly = perakitan
Layout = layout /tata letak
Sprawling = kurang teratur
Formely = dulunya
Prospered = berhasil

48. Jawaban A

Pembahasan. pada dasarnya dialog tersebut menjelaskan tentang sejarah dari Toyota City

49. Jawaban C

Pembahasan. pertanyaan tersebut menanyakan tentang apa nama lama dari kota toyota,nama lama dari Toyota adalah Koromo

50 Jawaban A

Pembahasan.kata tersetut adalah penggganti dari Workers

0 Response to "Soal dan pembahasan UN Bahasa Inggris SMK 2010 part 3"

Post a Comment

iklan