iklan

soal dan pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014


Warning

Please don’t touch the artefacts

1. The text above means you are …. Artefacts.
a. Unable to reach
b. Permitted to touch
c. Not allowed to hold
d. Prohibited to take picture of

1. Jawaban C

Pembahasan. Arti dari kalimat pada soal diatas adalah “ Peringatan: jangan Menyentuh Artifak” dan kalimat tersebut mempunyai arti yang sama dengan plihan C “ “ tidak diijinkan untuk memegang” Pilihan A = tidak dapat dicapai pilihanB = diijinkan untuk disentuh pilihan D= dilarang untuk mengambil gambar

Dear Susi,

Congratulations on your success in “The National English Storytelling Competition for Junior High School Students2013 .” You Have beaten other finalist from all over Indonesia. You are best of the best. I knew you would win. You are so Talented. Your English is excellent. You can act, sing. And dance, too. I am so proud of you. I am Sure you will be more successful in the future.

Hug and Kisses

Ria

2. What is the purpose of the text ?
a. To inform other finalist of the competition result
b. To show that Ria is very proud of herself
c. To praise Susi on Her success in winning the storytelling competition
d. To encourage Susi to join the National English Storytelling Competition

3. Which sentence in the text express a compliment?
a. You are so talented
b. I know you would win
c. You have beaten other finalist
d. You will be more successful in the future.

kata kata sulit dari Bacaan
Storytelling = lomba cerita
Competition = kompetisi
Beaten = mengalahkan
All over = seluruh
Knew = mengetahui
Talented = berbakat
Excellent = luar binasa
Act = acting
Proud = bangga
Successful = sukses
Future = masa depan
Hug = peluk
Kisses = ciuman

2. Jawaban C

Pembahan. Pada dasarnya tujuan utama penulisan surat tersebut adalah untuk member selamta kepada Susi tentang apa yang telah dicapainya, tertera dalam kalimat pada paragraph pertama Pilihan A = untuk menginformasikan finalis yang lain tentang hasil kompetisi Pilihan B = untuk menunjukkan pada Ria bahwa dia sangat bangga pada dirinya Pilihan C = untuk memuji Susi tentang keberhasilannya dalam menjuarai lomba cerita Pilihan D = untuk mendorong Susi untuk berpartisipasi dalam lomba story telling tingkat nasional

3. Jawaban A

Pembahasan. Kata Compliment berarti pujian, sehingga kita harus memilih jawaban yang bersifat pujian dan yang paling cocok adalah pilihan A “ kamu sangat berbakat”, pilihan B “ saya tahu kamu akan menang” pilihan C “ kamu telah mengalahkan finalis yang lain”pilihan D “ kamu akan lebih sukses di masa depan”


Banjarmasin, October 10Th 2013

Dear Najah

Hello Najah. How are you ? I Hope you are okay. How was your holiday ? did you enjoy it? I enjoy mine very much.

I would like to tell you about my unforgettable experience. Last school holiday, my family and I went to Mount Bromo. Have you been there ? it was so beautiful

We went by car. We reached Cemoro Lawang in the evening and rested in an inn. We decided to see the sunrise the next morning. Seeing the sunrise from the peak of a mountain is a new experience for me.

Early in the morning, we rode on horses up to the mountain but some other people preferred jeep to horse. The weather was very cold and the fog was thick. We crossed a vast black desser. The dessert is about ten kilometers wide and we walked toward the peak at 05.00 a.m . and saw the sunrise. it was fantastic.

That is all for now. Write to me soon Okay ?

Love

Fadiya.

4. What is the text about ?
a. A trip to Mount Bromo
b. Spending a School holiday
c. The beauty of Mount Bromo
d. The sunrise over Mount Bromo

5. How did they reach the peak of the mountain ?
a. By car
b. On Foot
c. By Jeep
d. On Horse

6. The writer wanted to see sunrise in Bromo because …..
a. Mount Bromo is close to their house
b. She wanted to ride a horse
c. It was a new thing for her
d. She could see a vast dessert

7. “ it was so beautiful” ( Paragraph 2 ) What does “ it” here refer to ?
a. The Peak
b. The dessert
c. The sunrise
d. Mount Bromo

Kata kata sulit dari Bacaan
Hope = harap
Holiday = liburan
Mine = milik saya
Unforgettable = tak terlupakan
Went = pergi
Beautiful = indah
Reach = sampai
Rested = beristirahat
Inn = penginapan
Decided = memutuskan
Sunrise = matahari terbit
Peak = puncak
Experience = pengalaman
Rode = menaiki
Horse = kuda
Preferred = lebih suka
Jeep = kendaraan jep
Fog = kabut
Thick = tebal
Crossed = menyeberangi
Vast = luas
Dessert = gunung pasir
Wide = lebar

4. Jawaban B

Pembahasan. Pada dasarnya cerita surat diatas adalah berisi tentang apa yang dilakukan oleh Fadila pada waktu liburan, dan kebetulan dia menghabiskan liburan di Gunung Bromo, sehingga pilihan yang paling tepat adalah B “ menghabiskan waktu liburan”, pilahan A kurang tepat karena trip adalah perjalanan padahal di situ penulis menceritakan apa yang dilakukan di Gunung Bromo, sedangkan pilihan C “ keindahan gunung bromo” pilihan D adalah “ terbitnya matahari di atas gunung bromo”

5. Jawaban B

Pembahasan. Lihat paragraph empat “ the dessert is about ten kilometers wide and we walked toward the peak at 05.00 am and saw the sunrise” berarti si penulis berjalan kaki ketika menuju ke atas puncak gunung.

6. Jawaban C

Pembahasan. Pada dasarnya penulis ingin melihat sunrise di gunung Bromo karena itu adalah pengalaman baru baginya, sehingga pilihannya C, pilihan yang lain kurang masuk akal

7. Jawaban C

Pembahasan. Kata it pada kalimat tersebut berarti adalah Sun Rise, lihat akhir kalimat pada paragraph ke empat.


To : Mr. Syaiful,M. Pd.

Please tell all the teachers, school staff and students that there will be a cleaning activity on the following Friday. Students must bring cleaning equipment like pails, brushes and rags or napkins. Every one must take part in this activity. I am so sorry I couldn’t join you all because of the meeting I have in the head office. I will be at school the day after tomorrow.

Abdul Basith, M.Pd

8. Who sent this massage ?
a. Syaiful M.Pd
b. One of the teachers
c. One of the students
d. Abdul Basith, M.Pd.

9. What is the purpose of this message ?
a. To tell about his presence on Saturday morning
b. To request students to bring the cleaning equipment
c. To remind the staff about the meeting in the head office.
d. To Apologize for his absence from the cleaning activity

Kata kata sulit dari Bacaan
Tell = ceritakan
School staff = staf sekolah / TU
Cleaning activity = kebersihan
Following = depan
Bring = membawa
Equipment = peralatan
Pails = ember = bucket
Take part = berpartisipasi

8. Jawaban D

Pembahasan. Sudah jelas sekali surat tersebut ditujukan ke Mr. Syaiful M.Pd. dan pengirimnya adalah Abdul Basith, M.Pd

9. Jawaban D

Pembahasan. Inti dari surat tersebut adalah untuk member tahu MR. Syaiful bahwa pada hari jumat mendatang aka nada kebersihan dan dirinya tidak bias menghadiri kebersihan tersebut dikarenakan akan mengikuti meeting di kantor pusat.


A burst of Nature

NatraBurstTM is a powerful food source consisting of a wide variety of premium ingredients, which work together to provide a variety of health benefits. Each serving contains the equivalent of more than 6 vegetables and fruits, with an ORAC value of 4000+. Additionally, NatraBurstTM help support lean muscle mass with its concentration of high quality protein.
• Increase energy
• Reduce appetite
• Promote Fat Loss
• Anti – Aging
• Promote Healthy Skin

Buy 2 Get 1 For free on Selected store

10. What is the benefit of consuming NatraBurst?
a. Increase appetite
b. Decrease energy
c. Promote fat loss
d. Promote healthy hair

11. The purpose of the text is ….
a. To warn the reader the danger of the product
b. To describe the composition of the product
c. To persuade people to consume the product
d. To tell the reader how to use the product

Kata kata sulit dari bacaan
Powerful = kuat/ berpengaruh
Source = sumber
Consisting = terdiri
Wide variety = bermacam macam variasi
Premium ingredients = bahan utama
Provide = menyediakan
Benefits = manfaat
Serving = penyajian
Contains = terdiri dari
Equivalent = sama dengan
Additionally = tambahan
Support = membantu
Lean = menguatkan
Muscle = otot
Reduce = mengurangi
Appetite = nafsu makan
Promote = mempromosikan
Anti aging = anti penuaan
Healthy = sehat

10. Jawaban C

Pembasana. Perhatikan beberapa manfaat diatas, pilihan C jelas sekali ada pada bacaan diatas sedangkan yang lain tidak ada dalam bacaan.

11. Jawaban C

Pembahasan. Pada dasarnya teks tersebut adalah iklan jadi, maksud dari penulis menulis teks tersebut adalah membuat pembaca ingin menggunakan produk tersebut dan pilihan yang paling tepat adalah C yang berarti “ menyakinkan orang – orang untuk mengkonsumsi produk tersebut”


Why do you not have a blog yet ?

There is nothing difficult with us

Join Half an hour training on making a blog with excellent trainers of your own mates. The training is held every day after school. Don’t be the last blog maker in our school. This opportunity is only available this month.

For registration, please contact YEYEN , (OSIS Secretary)

12. The target of this training is to make students. ….
a. Understand how to use “ Blog”
b. Participate in this training
c. Be able to use internet
d. Have their own blog

13. “ … with excellent trainers of your own mates”. The underlined word is similar in meaning to…..
a. Outstanding
b. Attractive
c. Premium
d. Invaluable

Kata kata sulit dalam bacaan
Difficult = susah
Training = pelatihan
Making = pembuatan
Excellent trainers = pelatih professional
Held = diadakan
Opportunity = kesempatan
Available = tersedia
Registration = pendaftaran

12. Jawaban D

Pembahasan. Pada dasarnya tujuan utama dari pelatihan adalah agar mempunyai blog “ join half an hour training on making a blog….” Sehingga jawaban yang paling tepat adalah D.

13. Jawaban A

Pembahasan similar meaning adalah kata kata yang sama artinya, dan paling cocok dari excellent adalah outstanding = luar biasa


Announcement

To : all students of SMP Bunga Matahari

To celebrate the school anniversary on November 16, 2013 and as a chance for students to perform their talent and creativities, OSIS will hold some competitions. They are futsal match, basketball match, singing contest, speech contest, and classroom contest. The competition will be held on :
Date : 5-9 November 2013
Time : 08.00 – 12.00
Venue : School hall and school yard.

The first day is futsal match. The second day is basketball match. The third day is singing contest, the fourth day is speech contest and the classroom contest will be on the last day. Every class should join them. The winners of the competition will receive the prizes on the anniversary day

Further information please contact YeYEn, The OSIS secretary .

The head of OSIS

Fuady

14. When will the singing contest ne held ?
a. November 5, 2013
b. November 6, 2013
c. November 7,2013
d. November 8, 2013

15. The activities are meant as ….
a. OSIS anniversary celebration
b. Students’and teachers’ activities
c. Students’ talent and creativity performance
d. Entertainmnts for all teachers and students

16. “ Every Class should join them .” What does “ them” here refer to ?
a. Prizes
b. Students
c. Winners
d. Competitions

Kata kata sulit dari bacaan
Celebrate = merayakan
Anniversary = ulang tahun
Chance = kesempatan
Perform = menampilkan
Talent = bakat
Hold = mengadakan
Join = bergabung
Receive = menerima
Prizes = hadiah
Further information = informasi lebih lanjut

14. Jawaban C

Pembahasan. Lihat pada jadwal dengan seksama dan perhatikan kalimat ini “ the third day is singing contest” yang berarti bahwa hari ketiga adalah lomba menyanyi dan hari ketiga adalah tanggal 7 November, hari pertama 5, hari ke dua 6, hari ke tiga 7

15. Jawaban C

Pembahasan. Pada dasarnya acara ini digunakan sebagai ajang menunjukkan bakat dan kreatifitas dari para siswa, perhatikan kalimat pada paragraph pertama “ …..as a chance for students to perfrom their talent and creativities.”

16. Jawaban D

Pembahasan. Kata “ them” adalah pengganti dari competition.


Two – day camp for students

Friday, Dec 27, 2013
06.00 : Gather in Schoolyard
06.15 : Get on the bus
11.00 : arrive at the venue
13.00 : Build tents
15.00: break
16.00:participate introduction
17.30 : free time
19.00: dinner
20.00 : Play games
21.00: Have a rest

Saturday, Dec 28, 2013
04.30 :Subuh Prayer
05.00: Morning exercises
07.00 : Shower time and breakfast
08.00: Mountain Climbing
11.00: Return to camp site
12.00: Lunch
13.00 : Play games
15.00 : Closing Ceremony
17.00 : Going Home

Notes :
1. This camping programme is supervised by experienced outbound trainers
2. Every participant must follow the schedule
3. In case of bad weather, Villas are provided near the camp area.

17. What is the purpose of the text ?
a. To inform the trainers’ time table
b. To guide students in their activities
c. To warn the students about bad weather
d. To compare it with other camping schedule

18. What will they do if there is a bad weather ?
a. The trainer will guide the participants
b. Campers will move to the nearby villas
c. Committee will send the students home
d. Participants should always follow the schedule

19. “ This camping programme is supervised by …. “ what does the underlined word mean ?
a. Monitored
b. Continued
c. Suggested
d. Suspected

Kata kata sulit dalam bacaan
Gather = berkumpul
Arrive = sampai
Venue = tempat tujuan
Build tent = mendirikan tenda
Break = istirahat
Participant introduction = perkenalan
Free time = kosong
Dinner = makan malam
Shower = mand
Mountain climbing = naik gunung
Closing ceremony = upacara penutupan
Supervised = dimonitor/ dipantau
Experienced = pengalaman
Follow = mengikuti
Bad weather = cuaca buruk
Provided = disediakan

17. Jawaban B

Pembahasan. Teks tersebut adalah jadwal acara aktivitas lomba pada kamping, dan berarti fungsi dari teks tersebut adalah B “ to guide students in their activities “ yang artinya membimbing siswa dalam aktivitasnya

18. Jawaban B

Pembahasan. Perhatikan kalimat terakhir “ in case of bad weather, villas are provided near the camp area. “ yang artinya untuk berjaga jaga apabila cuaca buruk vila disediakan di area terdekat. Sehingga sesuai dengan pilihan B.

19. Jawaban A

Pembahasan. Supervised = dipantau atau dimonitor, Monitored = dimonitor, continued = berlanjut, suggested = disaranakan, suspected = diduga


How to run a Modem

First, turn on your PC. Then insert your modem into the modem slot. After that, install your modem in the modem program. Next, Click “connect” in the modem program. If the blue light in the modem is on, this means that the modem is connected and you can start working with it. Choose one of the internet browser programs and type the web address you want. When you finish using the modem, open the modem program again and click “exit” after that then remove your modem from the modem slot. Finally, Turn off you PC.

20.what is the text about ?
a. Using a modem
b. Creating a modem
c. Inserting a modem
d. Programming a modem

21. What can we do when the light of the modem is on ?
a. install the modem
b. connect the modem
c. insert the modem to the PC
d. Start working with the modem

22. “ …. Open the modem program again and then remove….. “ the word remove means ….
a. insert
b. eject
c. move
d. throw

23. “ ….you can start working with it” What does the word “ it” refer to ?
a. The PC
b. The Laptop
c. The modem
d. The Internet

Kata kata sulit dalam bacaan
Turn on = nyalakan
Insert = masukkan
Modem slot = slot modem
Blue light = lampu biru
Means = berarti
Connected = terhubung
Web address = alamat web
Remove = hapus
Turn off = matikan

20. Jawaban A

Pembahasan. Teks tersebut adalah teks jenis procedure tentang cara menggunakan Modem sehingga pilihan yang paling tepat adalah A, Using a modem yang artinya adalah mengghunakan modem

21. Jawaban D Pembahasan. Soal nomer 21 ini berarti “ apa yang akan kita lakukan setelah lampu pada modem menyala” jawabannya adalah pada teks ini “ if the blue light in the modem is on, this means that modem is connected and you can start working with it” sehingga sesuai denga pilihan D

22. Jawaban B

Pembasan, kata remove berarti mengeluarkan mempunyai arti yang sama dengan eject

23. Jawaban C

Pembahasan. Kata It pada kalimat ini adalah Modem


Every year , thereis an art programme in my school. It is conducted in the middle of the semester for two days. It is managed by OSIS. The programme involves all school members. There are two categories of the art performances; class and individual performances ( only for third year students). They will perform drama, poetry reading dance and choir. First year students will perform dances. As there are 5 classes of the first graders, each class will perform either a traditional or modern dance based on the envelope they choose. The envelope contains either yellow or green paper. Yellow paper means traditional dance, while green paper means the modern one. Every student gives support when their classmates perform on the stage.

The second year students will play drama. The theme is taken from the story “ Malin Kundang”. The students wear unique costumes based on the characters they play. Besides drama performance, there are also individual performances, which are for third year students who are interested in poetry reading. The poem may be self – written or taken from any books. Every student will be enthusiastic in watching the show.

24. when does the art programme take place ?
a. Every year
b. every two days
c. at the end of the semester
d. in the middle of the semester

25. the writer’s purpose of writing the text is …
a. to invite the readers to come to his school
b. to describe an art programme at his/her school
c. to describe a drama performance at his school
d. to show the students’ talents in drama and dance.

26. The third year students will perform ….
a. dance and choir
b. poem and drama
c. drama and traditional dances
d. traditional and modern dances

Kata kata sulit dari bacaan
Art programme = program seni
Conducted = dilaksanakan
Middle = tengah – tengah
Managed = diurus
Involves = melibatkan
Based on = berdasarkan
Support = dukungan
Classmates = teman sekelas
Choirs = paduan suara
List = daftar
Provided = disediakan
Committee = panitia
Taken = diambil
Wear = memakai
Besides = disamping
Interested = tertarik
Self – written = ditulis sendiri
Enthusiastic = antusias

24. jawaban D

Pembahasan. Perhatikan kalimat ini pada paragraph pertama “ every year, there is an art programme in my school. It is conducted in the middle of the semester for two days.” ….

25. Jawaban B

Pembahasan. Pada dasarnya penulisan dari teks tersebut bertujuan untuk mendeskripsikan tentang program seni sehingga sama dengan jawaban B

26. Jawaban B

Pembahasan. Perhatikan kalimat pada paragraph terakhir, di paragraph ini dijelaskan tentang kegiatan yang dilakukan oleh kelas 3


I have a Hamster named Scruffy, I got him from a pet shop in the mall. I named him Scruffy, because he always scratched his cage.

Since the first time I got Scruffy, I have fallen in love with him. He is a nice hamster. I put a wheel on his cage. He loves to exercise with it. He often sleeps all day and runs on his wheel all night. That is the one I don’t like. It makes me feel lonely when he sleeps all the time. But I can’t do anything because I know that hamsters are nocturnal.

I spend my spare time with Scruffy. I talk about anything to him. I feel that he could understand me. One day, I got confused because I lost my bicycle key. I tried to find it every where but I couldn’t find it. I got tired and sat on my bed. I talked to Scruffy. Suddenly he jumped back and forth many times. When I opened his cage he ran quickly under my bed and he came up bringing my bicycle key. I was very surprised. This made me feel sure that Scruffy understood my words.

27. The text mainly tells us about. …
a. an interesting moment with a pet hamster
b. an experience to take care of a pet
c. an exercise with a pet hamster
d. the tips to raise a hamster.

28. what is the main idea of the last paragraph ?
a. Scruffy was nocturnal
b. Scruffy slept all the time
c. the writer exercised Scruffy
d. The hamster found the lost key.

29. where did Scruffy find the key ?
a. in his cage
b. in the bicycle
c. on the wheel
d. Under the bed

30. what does the writer do with Scruffy in his spare time ?
a. Talks to him
b. Exercises with him
c. Sleeps together all day.
d. Gives him a bicycle ride

Kata kata sulit dari Bacaan
Got = mendapatkan
Pet shop = took binatang ternak
Scratched = merusak/ menggaruk
Cage = kandang
Fallen in love = jatuh cinta
Nice = bagus
Wheel = roda
Exercise = berlatih
Lonely = kesepian
Nocturnal = hidup dimalam hari
Spend = menghabiskan
Spare time = waktu luang
Tired = lelah
Jumped back = melompat kebelakang
Bringing = membawa
Understood = memahami

27. Jawaban A

Pembahasan. Pada dasarnya teks tersebut menceritakan tentang menyenangkannya memelihara sebuah binatang piaraan hamster.

28. Jawaban D

Pembasan. Ide pokok dari paragraph terakhir adalah tentang si Hamster yang menemukan sebuah kunci yang hilang sesuai dengan pilihan D

29. jawaban D

Pembasahan. Kalimat pertanyaan tersebut berarti “ dimana Scruffy menemukan kunci yang hilang?” dan jawabannya ada pada paragraph terakhir “ When I opened his cage he ran quickly under my bed and he came up bringing my bicycle key” . berarti kunci tersebut terledak di bawah kasur

30. Jawaban A

Pembahasan. Kalimat pada pertanyaan ini berarti “ apa yang dilakukan oleh penulis di waktu luangnya dengan Scruffy?” jawabannya adalah pada paragraph 3 “ I spend my spare time with scruffy. I talk about anything about him”


Once upon time, there was a beautiful girl called Maria. She was tall, with black eyes, and long shining hair. The colour of her skin was light brown.

One morning, while she was collecting firewood, she met a young man. He looked like a hunter. He was tall, handsome and very neatly dressed. No one knew who he was or where he came from nor did anyone know his name. he did not tell Maria about himself. Maria and this young man became good friends for along time. They fell in love with each other. Maria wished he would marry her. But the young man to marry her. She told him that they would be happy together because both of them did not have any family. The young man did not agree with Maria’s idea. He told Maria that he was not a human being. He was a spirit form the sky. They were different and they were not allowed to get married. Maria was very surprised. She did not know what to say. The young man said that he had to come back to the sky. He did not want Maria know much about him.

Knowing the truth Maria was very disappointed and felt so sad. Maria held the young man’s hand tightly. She did not want to be separated from him. Suddenly there was a blinding flash of light and the young man disappeared. Maria was frightened when she knew that the man disappeared and he left his hand on Maria’s

Maria ran to her house and buried the man’s hand in her garden. Soon, she saw a strange plant growing where she had buried it. The plant grew fast and some fruits appeared. The colour of the fruit is yellow and it looks like a man’s hand with finger on it. That is how the fruit came to be known as banana, originated according to the legend

31. the text mainly tells us about ….
a. The story of the first banana
b. the young man’s dream
c. Maria’s love story
d. Maria’s marriage

32. what happened with the man after the flash ? He….
a. died
b. disappeared
c. ran to his house
d. hid behind a tree

33. what is the main idea of the third paragraph ?
a. the young man proposed to Maria
b. Maria was a spirit from the sky
c. the young man was not a human being.
d. Maria didn’t want to marry the young man.

34. Form the story, we can learn that you …
a. should get to know your friend well
b. should not trust strangers completely
c. should not marry other creatures
d. should never tell the truth

Kata kata sulit dari bacaan
Tall = tinggi
Shining hair = rambut yang berkilau
Light brown = cokelat muda
Firewood = kayu bakar
Met = bertemu
Hunter = pemburu
Neatly dressed = berpakain rapi
Fell In love = jatuh cinta
Wished = mengharapkan
Proposed = melamar
Unhappy = tidak senang
Persuaded = menyakinkan
Spirit = roh halus
Different = berbeda
Allowed = diijinkan
Get married = menikah
Disappointed = dikecewakan
Felt = merasa
Tightly = dengan erat
Disappeared = menghilang
Frightened = takut
Knew = mengetahui
Buried = mengubur
Strange = aneh
Growing = tumbuh
Originated =asal
According = berdasarkan

31. Jawaban A

Pembahasan. Kalau kita perhatikan dengan seksama, teks tersebut berisi tentang asal usul buah pisang bukti nyata pada kalimat terakhir “ that is how the fruit came to be known as banana, originated according to legend” yang berarti itu adalah bagaimana buah menjadi dikenal sebagai pisang, berdasarkan dari legenda” sehingga pilihan paling tepat adalah A

32. jawaban B

Pembahasan. Perhatikan paragraph ke empat “ …suddenly there was a blinding flash of light and the young man disappeared.” Yang berarti tiba tiba ada kilatan cahaya dan laki laki muda tersebut menghuhilang “

33. jawaban B

Pembahasan. Ide pokok dari paragraph ke tiga adalah ternyata si laki laki tersebut bukan manusia dan dia tidak ingin menikahi Maria karena dia bukan manusia, sehingga pilihan yang sesuai adalah C “ the young man was anot a human being”

34. Jawaban A

Pembahasan. Pada dasarnya pesan moral dari cerita tersebut adalah kita harus mengenal teman kita sehingga nanti dibelakang tidak begitu menyesal dan yang sesuai dengan pilihan adalah A” kamu seharusna mengenal temanmu dengan baik”


Held annually as a community celebration, Dieng festival presents various art and cultural performances, Dieng’s finest product exhibition, and to top it all is the unique dreadlock kids’ ritual ceremonies ( or ruwatan anak gembel/gimbal). The festival feature of the festival, the ceremonies of shaving off the kids’ dreadlock hair are truly exc eptional. While globally dreadlock hair is commonly known from Jamaica, in highlands of Dieng, dreadlock is mystical feature which only occurs in children. According to local belief, these kids are somehow chosen by their ancestors to hold these gifts, and that the dreadlock must not be trimmed until the children ask for it. The precious moments when these dreadlocks are shaven are celebrated in a series of ritual ceremonies known as the ruwatan anak gimbal.

The ceremonies are started with the procession of the dreadlock kids around the village. They are paraded on Javanese horse drawn carriage or Docar guarded by Manggala Yudha or royal troops and followed by various traditional art processions. Then they are taken to the Arjuna Temple in the Dieng Temple complex where the ritual of the dreadlock hair cutting will take place. Subsequently, the hair will be taken to lake and submerged as symbol of returning the hair to the ancestors.

35. The suitable title of the text above is ….
a. Dieng Cultural Festival
b. Dieng Traditional dances
c. Dieng Temple complex
d. Dreadlock hairstyle

36. What is the main idea of the last paragraph ?
a. The ritual of cutting the children’s dreadlock is exceptional
b. Javanese traditional horse drawn carriages is called dokar
c. Dieng people have their own troops of army
d. the ritual is a long and complicated process.

37. Where is the ritual originated ?
a. Java
b. Dieng
c. Jamaica
d. Villages

38. Why is the children’s hair taken to the lake ?
a. To be guarded by the royal troops
b. to be exhibited to the community
c. as a symbol that they are the choosen one
d. as a symbol of returning It to the ancestors

39. What is the purpose of the text ?
a. to entertain readers
b. to describe a certain hairstyle
c. to describe cultural activities.
d. to retell about special children


after the class was over, I ….(40)…. The school quickly. My watch showed 2:30 p.m as I got on my bicycle. I pedaled hard and was soon speeding home. My thought went back to the math….(41)…that I had just had in class. I could remember ….(42)…how I read the formula again and again last night. I was glad that I had studied hard for the test.

40.
a. left
b. went
c. came
d. visited

41.
a. problem
b. lesson
c. story
d. quiz

42.
a. clearly
b. slowly
c. loudly
d. softly


My bedroom is ….(43)… it is about four meters long and three meters wide. There is a bed across the door. A desk and a chair stand near the window. On the corner, stand three door wooden cupboards to …(44) … all of my stuff and my clothes. On the centre of the ceiling a twenty-watt spiral lamp gives enough light for the entire of the room and functions as a reading lamp as well. I really thanked to my father who designed the room because I have enough space and I stay ……(45).. in it.

43.
a. Fabulous
b. Spacious
c. Hazardous
d. tremendous

44.
A. Keep
b. reach
c. move
d. share

45.
a. Comfortably
b. awkwardly
c. clumsily
d. quietly


46. arrange the following words into a correct sentence.

When ( 1) – wants (2) – a doctor (3) – she (4) – grows up ( 5) – or ( 6) – a lawyer ( 7) – to be ( 8) – Wina ( 9)
a. 9 – 5 – 8 – 3 – 6 – 7 – 1 – 4 – 2
b. 9 – 2 – 8 – 3 – 6 – 7 – 1 – 4 – 5
c. 4 – 2 – 8 – 3 – 6 – 7 – 1 – 9 – 5
d. 4 – 2 – 8 – 3 – 1 – 9 – 5 – 6 – 7


47. arrange the following words into a correct sentence.

Will have ( 1 ) – are ( 2) – who ( 3) – the students ( 4) – hard ( 5) – a test ( 6) – studying ( 7) – tomorrow ( 8)
a. 4 – 3 – 1 – 6 – 8 – 2 – 7 – 5
b. 3 – 2 – 4 – 1 – 6 – 7 – 5 – 8
c. 4 – 2 – 7 – 5 – 3 – 1 – 6 – 8
d. 3 – 2 – 7 – 5 – 8 – 4 – 1 – 6

48. arrange the following words into a correct sentence.

Buying ( 1) – a bookstore ( 2) – new ( 3) – he ( 4) – was ( 5) – a ( 6) – book ( 7) – English ( 8) – in ( 9)
a. 4 – 5 – 1 – 3 – 8 – 6 – 7 – 9 – 2
b. 4 – 5 – 1 – 6 – 3 – 8 – 7 – 9 – 2
c. 6 – 3 – 2 – 4 – 5 – 1 – 9 – 8 – 7
d. 6 – 3 – 8 – 7 – 4 – 5 – 1 – 9 - 2


49. arrange the following sentences into a meaningful passage .

How to make meatballs:
1. When they float up to the surface the meatballs are ready to be served
2. Boil at least about 2 litres of water in a large pot.
3. Prepare the spices : garlic, shallot, salt, and white pepper. Ground them on a mortar
4. Add a cup of water and use your fingers to smoothen the mixture. Set it aside
5. Start rolling the mixture to form small meatballs.
6. Put the meatballs into the boiling water
7. Put the spice mixture into a bowl and add eggs, flour and minced meat.
a. 7 – 3 – 4 – 2 – 5 – 6 – 1
b. 5 – 7 – 3 – 4 – 1 – 6 – 2
c. 3 – 7 – 4 – 2 – 5 – 6 – 1
d. 2 – 3 – 7 – 4 – 5 – 1 – 6


50. arrange the following sentences into a meaningful passage

How to insert SIM card :
1. Put the battery and align it until it snaps into its place.
2. Switch on the cell phone; and it is ready to use
3. Push the two latches in the opposite directions and remove the battery
4. Slide the SIM card carefully into the slot and make sure that bevel corner fits in .
5. Press the locking latch and slide the cover then lift it off the phone
6. Insert the two latches of the back over corresponding slot in the phone and slide the cover forward until it locks into place.
a. 2 – 1 – 4 – 5 – 3 – 6
b. 3 – 5 – 4 – 1 – 6 – 2
c. 4 – 5 – 6 – 3 – 2 – 1
d. 5 – 3 – 4 – 1 – 6 – 2

0 Response to "soal dan pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2014 "

Post a Comment

iklan